No-knead Mixed Corn Bread / Miješani kukuruzni kruh koji se ne mijesi

It’s been ages since I posted a bread recipe and, while it’s true that I haven’t baked as much bread during the last couple of months due to apartment renovations, I’m slowly getting back into the habit of making homemade bread pretty frequently. My latest exploit was with a mixed corn bread which turned out so delicious that I had to share it.

As always, I used a heavy cast iron lidded pot for baking the bread, but any heavy lidded, oven-safe dish will do.

IMGP7577

IMGP7580

INGREDIENTS:

(Yields 1 medium sized loaf / 0.36 EUR)

For the dough:

1 and ½ cup corn flour (0.20 EUR)

1 and ½ cup all-purpose flour (0.10 EUR)

¼ tsp active dry yeast (0.03 EUR)

½ tsp salt (0.01 EUR)

1 tbsp sugar (0.01 EUR)

1 and ¼ cups warm water (–)

Additional:

Flour for sprinkling (0.01 EUR)

IMGP7578

IMGP7584

METHOD:

In a large bowl, whisk together flours, yeast, salt and sugar. Pour warm water on top and give a good stir so all the flour is fully incorporated. Cover the bowl with cling foil and leave to rest in a warm room overnight, so the dough can ferment and puff up.

The next day, place a heavy lidded oven-safe dish to the oven and preheat to 220°C. This is gonna take about 30 minutes, so while the oven and the dish get toasty, prepare the dough for the second rise. Dump the dough on a well-floured counter, fold over with a scraper a couple of times and shape into a ball. Transfer the dough to a bowl lined with parchment paper, similar in shape and size to the dish you’re going to use for baking. Cover with clean tea towel and leave to rise for a second time for 30 minutes.

After 30 minutes, and once the oven and the heavy pot are thoroughly preheated, carefully transfer the dough together with parchment paper into the hot pot and bake covered for 30 minutes. After 30 minutes, uncover and bake for additional 10 minutes to get that lovely crust. Once the bread is done, transfer to a wire rack and allow it to cool completely before slicing.

IMGP7583

IMGP7585


Prošlo je već sto godina od kada sam zadnji puta objavila recept za kruh. Glavni razlog zašto sam nekako smanjila količinu pečenja je bilo renoviranje stana, ali sada se polako opet vraćam u staru rutinu sa domaćim kruhom. Zadnji eksperiment je bio sa fantastičnim miješanim kukuruznim kruščićem, pa naravno moram sa vama podijeliti taj recept.

Kao i uvijek do sada, kruh sam pekla u željeznom loncu s poklopcem, ali možete koristiti bilo koju tešku posudu koja ima poklopac i sigurna je za korištenje u pećnici.

SASTOJCI:

(Za 1 srednju štrucu / 2,66 kn)

Za tijesto:

1 i ½ šalica kukuruznog brašna (1,50 kn)

1 i ½ šalica glatkog brašna (0,75 kn)

¼ žličice suhog kvasca (0,25 kn)

½ žličice soli (0,01 kn)

1 žlica šećera (0,05 kn)

1 i ¼ šalice tople vode (–)

Dodatno:

Brašno za posipanje (0,10 kn)

PRIPREMA:

U velikoj zdjeli skupa pomiješajte brašna, zobene, kvasac, sol i šećer. Izlijte preko svega toplu vodu i dobro promiješajte da se svo brašno inkorporira. Pokrijte zdjelu prijanjajućom folijom i ostavite preko noći u toploj prostoriji da tijesto fermentira i nabubri.

Sljedećeg dana stavite tešku posudu sa poklopcem u pećnicu da se sve skupa zagrije na 220°C. Za to će trebati oko 30 minuta, pa za to vrijeme ujedno priredite i tijesto za drugo dizanje. Iskrenite tijesto na dobro pobrašnjenu radnu plohu, te ga strugalicom nekoliko puta presavinite i oblikujte u kuglu. Preselite tijesto u posudu koja veličinom i oblikom odgovara onoj u kojoj ćete peći kruh, a koju ste obložili papirom za pečenje. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da miruje 30 minuta i da se diže drugi puta.

Nakon 30 minuta, kada su se pećnica i posuda dobro ugrijale, pažljivo preselite tijesto skupa sa papirom za pečenje u vruću posudu. Poklopite i stavite peći na 30 minuta. Nakon 30 minuta otklopite i pecite još 10 minuta da se napravi lijepa korica. Kada je kruh gotov preselite ga na rešetku da se skroz ohladi prije nego ga krenete rezati.

No-knead Mixed Corn Bread / Miješani kukuruzni kruh koji se ne mijesi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s