No-knead Seedy Oat Bread / Kruh sa sjemenkama i zobi koji se ne mijesi

I haven’t posted any bread recipes in a while, which is odd because I bake bread two to three times a month. So here’s the recent loaf that I’ve made which I really liked. I left it to ferment for a whole day and it gave yielded a fantastic flavor. The dough had a super strong fermented smell, almost like booze, but don’t worry about it, because the bread tastes excellent.

As always, I used a heavy cast iron lidded pot for baking the bread, but any heavy lidded, oven-safe dish will do.

IMGP7011

IMGP7017

INGREDIENTS:

(Yields 1 loaf / 1.07 EUR)

For the dough:

1 cup oat flour (0.20 EUR)

1 cup whole wheat flour (0.10 EUR)

1 cup all-purpose flour (0.07 EUR)

½ cup rolled oats (0.10 EUR)

4 tbsp sunflower seeds (0.27 EUR)

4 tbsp pumpkin seeds (0.27 EUR)

¼ tsp active dry yeast (0.03 EUR)

1 tsp salt (0.01 EUR)

1 tbsp sugar (0.01 EUR)

1 ½ cups warm water (–)

Additional:

Flour for sprinkling (0.01 EUR)

IMGP7015

IMGP7012

METHOD:

In a large bowl, whisk together flours, oats, sunflower seeds, pumpkin seeds, yeast, salt and sugar. Pour warm water on top and give a good stir so all the flour is fully incorporated. Cover the bowl with cling foil and leave to rest in a warm room for 24 hours so the dough can ferment and puff up.

The next day, place a heavy lidded oven-safe dish to the oven and preheat to 220°C. This is gonna take about 30 minutes, so while the oven and the dish get toasty, prepare the dough for the second rise. Dump the dough on a well-floured counter, fold over with a scraper a couple of times and shape into a ball. Transfer the dough to a bowl lined with parchment paper, similar in shape and size to the dish you’re going to use for baking. Cover with clean tea towel and leave to rise for a second time for 30 minutes.

After 30 minutes, and once the oven and the heavy pot are thoroughly preheated, carefully transfer the dough together with parchment paper into the hot pot and bake covered for 30 minutes. After 30 minutes, uncover and bake for additional 15 minutes to get that lovely crust. Once the bread is done, transfer to a wire rack and allow it to cool completely before slicing.

IMGP7013

IMGP7016


Već jako dugo nisam objavila nikakav recept za kruh, što je čudno s obzirom da pečem kruh barem dva do tri puta mjesečno. Evo recept za štrucu koju sam nedavno napravila, a jako mi se svidjela. Ovoga sam puta ostavila da tijesto fermentira 24 sata, a rezultat je bio fantastičan okus. Sirovo tijesto je imalo dosta intenzivan fermentirani miris, skoro kao po nekom alkoholnom piću, ali nemojte da vas to brine jer je kruh sam po sebi kasnije ispao super.

Kao i uvijek, kruh sam pekla u teškom željeznom loncu s poklopcem, ali možete koristiti bilo kakvu tešku posudu koja ima poklopac i smije u pećnicu.

SASTOJCI:

(Za 1 štrucu / 7,81 kn)

Za tijesto:

1 šalica zobenog brašna (1,50 kn)

1 šalica integralnog pšeničnog brašna (0,75 kn)

1 šalica glatkog brašna (0,50 kn)

½ šalice zobenih pahuljica (0,75 kn)

4 žlice suncokretovih sjemenki (2,00 kn)

4 žlice bučinih sjemenki (2,00 kn)

¼ žličice suhog kvasca (0,25 kn)

1 žličica soli (0,01 kn)

1 žlica šećera (0,05 kn)

1 ½ šalice tople vode (–)

Dodatno:

Brašno za posipanje (0,10 kn)

PRIPREMA:

U velikoj zdjeli skupa pomiješajte brašna, zobene pahuljice, suncokretove i bučine sjemenke, kvasac, sol i šećer. Izlijte preko svega toplu vodu i dobro promiješajte da se svo brašno inkorporira. Pokrijte zdjelu prijanjajućom folijom i ostavite 24 sata u toploj prostoriji, da tijesto fermentira i nabubri.

Sljedećeg dana stavite tešku posudu sa poklopcem u pećnicu da se sve skupa zagrije na 220°C. Za to će trebati oko 30 minuta, pa za to vrijeme ujedno priredite i tijesto za drugo dizanje. Iskrenite tijesto na dobro pobrašnjenu radnu plohu te ga strugalicom nekoliko puta presavinite i oblikujte u kuglu. Preselite tijesto u posudu koja veličinom i oblikom odgovara onoj u kojoj ćete peći kruh, a koju ste obložili papirom za pečenje. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da miruje 30 minuta i da se diže drugi puta.

Nakon 30 minuta, kada su se pećnica i posuda dobro ugrijale, pažljivo preselite tijesto skupa sa papirom za pečenje u vruću posudu. Poklopite i stavite peći na 30 minuta. Nakon 30 minuta otklopite i pecite još 15 minuta da se napravi lijepa korica. Kada je kruh gotov preselite ga na rešetku da se skroz ohladi prije nego ga krenete rezati.

No-knead Seedy Oat Bread / Kruh sa sjemenkama i zobi koji se ne mijesi

2 thoughts on “No-knead Seedy Oat Bread / Kruh sa sjemenkama i zobi koji se ne mijesi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s