Sweet No-Knead Bread / Slatki kruh koji se ne mijesi

This bread is super simple to make and tastes pretty much like a cake. It’s perfect for breakfast or with your coffee. I like it the best a little warm and with a thin spread of butter. Yum!

IMGP6108

INGREDIENTS:

(Yields 1 loaf / 1.11 EUR)

For the dough:

3 ½ cups plain all-purpose flour (0.23 EUR)

4 tbsp sugar (0.03 EUR)

4 tbsp ground flax seed (0.13 EUR)

½ tsp salt (0.01 EUR)

¼ tsp active dry yeast (0.03 EUR)

½ cup raisins (0.40 EUR)

2 cups warm water (–)

2 tbsp butter, melted (0.27 EUR)

Additional:

Flour for sprinkling (0.01 EUR)

IMGP6109

IMGP6110

METHOD:

In a big bowl mix together flour, sugar, flax seeds, salt, yeast and raisins. Pour warm water and butter over the mixture and stir until combined. Cover the bowl with a cling-foil and leave in a warm room for about 4 hours to ferment. The dough will become bubbly and increase in size.

Once the dough ferments, place heavy oven-safe pot with its lid (I used cast iron) in the oven and set it all to preheat to 220°C, as you’re going to bake the bread in the pot. You’ll need about 30-40 minutes to get it all nice and toasty, so prepare the dough in the meantime. Turn the dough over on a well-floured work surface and fold it over a few times using a bench scraper. Take a bowl similar in shape and size of the pot you’ll use for baking, line with parchment paper and gently transfer the dough inside for final proofing. Cover with clean kitchen towel and allow it to rest for 30-40 minutes, all while the oven preheats.

IMGP6112

Once ready to bake, carefully transfer the dough together with parchment into a preheated heavy pot, cover and bake for 30 minutes. After 30 minutes remove the lid and finish baking uncovered for additional 10 minutes, so a nice crust can form. Transfer the bread on a rack to cool off completely before slicing into it.

My dough got super poofy, so a larger pot would definitely be useful and make the bread even bigger.

IMGP6113


Ovaj kruh je jako jednostavan za napraviti, a okusom je vrlo sličan kolaču. Savršen je za doručak ili uz šalicu kave. Meni je najdraži mrvicu ugrijan i tanko namazan maslacem. Mljac!

SASTOJCI:

(Za 1 štrucu / 8,31 kn)

Za tijesto:

3 ½ šalice glatkog brašna (1,75 kn)

4 žlice šećera (0,20 kn)

4 žlice mljevenih sjemenki lana (1,00 kn)

½ žličice soli (0,01 kn)

¼ žličice suhog kvasca (0,25 kn)

½ šalica grožđica (3,00 kn)

2 šalice tople vode (–)

2 žlice maslaca, rastopljenog (2,00 kn)

Dodatno:

Brašno za posipanje (0,10 kn)

PRIPREMA:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, lan, sol, kvasac i grožđice. Prelijte preko svega toplu vodu i maslac, pa promiješajte da se sve sjedini. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite da fermentira oko 4 sata u toploj prostoriji. U tijestu će se napraviti mjehurići i ono će se napuhati.

Kada je tijesto isfermentiralo, stavite teški lonac sa poklopcem koji smije u pećnicu (ja sam uzela od lijevanog željeza), da se sve skupa zagrije na 220°C, pošto ćete u loncu peći kruh. Da se sve to dobro ugrije će vam trebati oko 30-40 minuta, pa u međuvremenu pripremite tijesto. Iskrenite tijesto na dobro pobrašnjenu radnu plohu pa ga strugalicom za tijesto presavinite nekoliko puta. Uzmite zdjelu koja je slične veličine i oblika onom loncu u kojem ćete peći kruh, obložite ju papirom za pečenje i u nju nježno preselite tijesto. Pokrijte sve čistom krpom i pustite da se tijesto još diže 30-40 minuta, sve dok se pećnica zagrijava.

Kada ste spremni za pečenje, pažljivo preselite tijesto skupa sa papirom za pečenje u zagrijani lonac i pecite poklopljeno 30 minuta. Nakon 30 minuta maknite poklopac i pecite otklopljeno još 10 minuta da se uhvati lijepa korica. Preselite kruh na rešetku i pustite da se skroz ohladi prije nego ga krenete rezati.

Meni se tijesto baš jako napuhalo, pa ne bi škodilo da sam za pečenje imala mrvicu veći lonac, pa bi mi kruh ispao još i veći.

Sweet No-Knead Bread / Slatki kruh koji se ne mijesi

2 thoughts on “Sweet No-Knead Bread / Slatki kruh koji se ne mijesi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s