Tips for a Perfect Homemade Pizza/ Savjeti za savršenu domaću pizzu

Hey, guys! I’ve been on a serious pizza bender lately, so I’ve decided to share with you a few tips and tricks, in order to make that perfect pizza every single time. I don’t have any fancy pizza baking gadgets at home, just a regular oven and cheapo lightweight pie tins. Also, a basic no-knead pizza dough recipe is coming up next, so keep an eye on this blog to be all set for future pizza adventures.

TIPS FOR A PERFECT HOMEMADE PIZZA:

 1. Grease it up

Don’t skimp on oil when assembling the pizza dough and fitting it into a baking tray. Good amount of oil makes for a super soft dough on the inside, but crunchy and crispy on the outside.

imgp5919

 1. Stretch over roll

Another important factor when it comes to pizza dough is not to use the rolling pin. Rolling pin pushes the dough down, making it compact and dense. You want the dough to get as poofy as possible and the best way to achieve this is by stretching it with your hands into a desired shape.

For this same reason, be gentle when adding tomato sauce and toppings to the pizza. Don’t press things into the dough, but rather scatter them on top. Gently brush the tomato sauce over dough or lightly spread it with the back of a spoon.

imgp5921

 1. Nuke it

I’ve always had the best results when baking pizza quickly and on the highest temperature. That’s also one of the reasons why baking paper won’t work here, as most baking papers tolerate temperatures up to 220°C. You don’t want a fire staring in your oven, as that’s what might happen with a baking paper.

Also, keep in mind not to overcrowd your oven. If preparing more than one pizza, bake them separately, one at a time. And, as with other baked goods, don’t fidget with the oven door unless it’s only to replace the pizza for the final quick dash of shredded cheese. But more on the topic of cheese later on.

imgp5922

 1. Use light weight tins and baking trays

For the same above purpose of baking pizza quickly, you want to use dishes that are thin, lightweight and will therefore heat up in a breeze. Forget heavy cookware as it just won’t cut it here. It will take too long to heat up and your pizzas will get soggy and cooked underneath, instead of crisped up, which is what we’re going for.

I have a pair of cheapo Ikea lightweight pie tins and those work fantastically for pizza baking. They pretty much suck for making pies, though, as they’re too shallow.

imgp5924

 1. Less is more

Don’t throw a bucket of toppings on top. You only need a few tablespoons of tomato sauce and a bit of ham or veggies you’ve decided to add. All of those things are super watery and you don’t want them to release all that liquid into the crust and make it soggy.

I sprinkle oregano and a dash of salt and pepper over the layer of tomato sauce, so all of those flavors have plenty of time to cook down and mingle. The tomato sauce I use is plain boxed stuff of cheap 100% tomato sauce. No fancy pizza sauces needed here.

imgp5929

 1. Cheese comes last

I found that cheese would always end up burnt and hard when added to the pizza with the rest of the ingredients. It also worked as a lid once melted, trapping all the moisture from tomato sauce, ham, veggies and dough underneath and causing the dough to cook, instead of crisp. But, if you add the cheese at the very end, once the dough is already done and crispy and the other toppings had a chance to slightly char up, then you have a winner. I usually scatter chopped olives right after adding cheese, because I find them equally tasty if only heated up. Plus, I like the look of little olive coins all over pizza.

You only need an additional two or three minutes of oven time to melt the cheese and that’s it. The cheese step can also be completely omitted for vegan or cheese-less pizzas.

Furthermore, you can forget the less is more rule when it comes to cheese. Just go wild and add all the cheese you like. 🙂

imgp5931


Pozdrav svima! U zadnje sam vrijeme skroz poludila za pizzom pa sam odlučila sa vama podijeliti par savjeta i trikova kako da svaki puta napravite savršenu pizzu. Doma nemam nikakva fensi pomagala za pečenje pizze, samo običnu pećnicu i jeftine lagane protvane za pite. Osim toga, planiram ubrzo objaviti i osnovni recept za tijesto za pizzu koje se ne mijesi, pa bacite oko na ovaj blog da budete spremni za buduće pizza pothvate.

SAVJETI ZA SAVRŠENU DOMAĆU PIZZU:

 1. Masnoća

Nemojte štediti na ulju kada radite i razvlačite tijesto i stavljate ga u protvan. Dovoljna količina ulja potrebna je da tijesto bude mekano iznutra, a hrskavo izvana.

 1. Rastezanje umjesto valjanja

Još jedan bitan faktor kada radite tijesto za pizzu je da ne koristite valjak za tijesto. Sa valjkom pritišćete tijesto prema dolje i time ga činite kompaktnim i gustim. Ono što želite je da tijesto bude pufasto, a najbolji način da to postignete je da tijesto rastegnete rukama u željeni oblik.

Iz istog razloga budite nježni kada dodajete paradajz sos i ostale sastojke na pizzu. Nemojte utiskivati stvari u tijesto nego ih raštrkajte po njemu. Paradajz sos premažite kistom po tijestu ili lagano raširite stražnjom stranom žlice.

 1. Bombardirajte

Uvijek sam imala najbolje rezultate kada bi pizzu pekla kratko i na najvišoj temperaturi. To je također jedan od razloga zašto ovdje ne možete koristiti papir za pečenje, jer ih većina trpi temeperaturu do 220°C. Ne želite da vam se u pećnici zapali požar, a to bi se moglo desiti sa papirom za pečenje.

Također, imajte na umu da ne prenatrpate pećnicu. Ako radite više od jedne pizze, pecite ih odvojeno, jednu po jednu. Osim toga, kao i sa svim ostalim jelima od tijesta, ne prčkajte po vratima od pećnice, osim ako to nije zato da izvadite pizzu i dodate brzo na nju ribani sir za kraj. Ali više o temi sira kasnije.

 1. Koristite lagane protvane

Radi istog cillja brzog pečenja pizze, uzmite protvane koji su tanki i lagani, te će se radi toga brzo zagrijati. Zaboratite teško posuđe za pećnicu jer ovdje neće dobro funkcionirati. Trebati će mu predugo da se zagrije, a za to će se vrijeme pizza odozdola skuhati i postati gnjecava, umjesto da se zahrska, što nam je kranji cilj.

Ja imam par jeftinih Ikea protvana za pite i super su za pečenje pizze. S druge strane, za raditi pite su katastrofa, jer su preplitki.

 1. Manje je više

Nemojte po pizzi pobacati tonu sastojaka. Treba vam samo par žlica paradajz sosa i malo šunke ili povrća koje ste odlučili dodati. Sve te stvari su pune vode, a ne želite da se višak tekućina otpusti u tijesto i napravi ga gnjecavim.

Ja po sloju paradajz sosa posipam origano i malo soli i papra, kako bi se svi ti okusi prominglali i imali vremena da se zapeku. Paradajz sos koji koristim je obični 100% paradajz sos iz tetrapaka. Nekakvi gotovi fensi pizza umaci nisu uopće potrebni.

 1. Sir dolazi na kraju

Moje je iskustvo da bi sir uvijek zagorio i postao tvrd ako bi ga stavila na pizzu sa svim ostalim sastojcima. Osim toga, nakon što bi se rastopio pretvorio bi se u svojevrsan poklopac koji bi ispod zarobio svu tekućinu iz paradajz sosa, šunke i povrća, a što bi na kraju uzrokovalo da se tijesto skuha, a ne zahrska. Ali ako sir dodate na samom kraju, kada je tijesto već gotovo i hrskavo te su i svi ostali sastojci imali vremena da se malo zapeku, onda imate pobjedničku pizzu. Ja obično pobacam i narezane masline odma nakon što dodam sir, jer su mi jednako fine ako se samo malo ugriju. A i sviđa mi se kako izgledaju novčići od maslina raštrkani po pizzi.

Nakon što dodate sir pizzu vratite u pećnicu samo na dodatne dvije ili tri minute i to je to. Korak sa sirom možete i skroz izostaviti ako radite vegansku ili pizzu bez sira.

Također, zaboravite na pravilo „manje je više“ kada je u pitanju sir. Dajte si oduška i nabacajte sav sir koji želite. 🙂

Tips for a Perfect Homemade Pizza/ Savjeti za savršenu domaću pizzu

One thought on “Tips for a Perfect Homemade Pizza/ Savjeti za savršenu domaću pizzu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s